Filmrecension: Taken



Kategori: Action

Många föräldrars största fasa är att något ska hända med deras barn. Vi lever i ett samhälle där ingen går säker. I Taken spelar Liam Neeson Bryan som är en pensionerad CIA-agent. Genom åren har han försummat sin omgivning på grund av det krävande jobbet vilket lett till att frun Lenore lämnat honom med dottern Kim. Bryan tar beslutet att dra sig tillbaka för att komma närmare sin dotter Kim. Den nye mannen som Lenore träffat är stenrik och han skämmer bort Kim med presenter som Bryan inte kan matcha.

När dottern Kim vill ut och resa i Europa blir Bryan inte glad. Han vet om de många faror som lurar runt hörnet för unga och vackra flickor och försöker få dottern att se detta. Han erbjuder sig att resa med och vara med i bakrunden men dottern, som ska åka dit med sin bästa vän, rusar ut gråtandes. Ex-frun ger honom självklart sämre samvete han redan har och i hopp om att plocka lite pluspoäng hos dottern ger han sitt medgivande.

Väl framme i Paris blir dottern och hennes vän kidnappade av en albansk liga som specialiserar sig på att kidnappa kringresande unga tjejer och sälja dom till män. Dottern kidnappas samtidigt som hon talar i telefonen med Bryan i en scen som får vilken förälder som helst att sätta popcornen i halsen. Bryan, som dock har kvar all sin utrustning som förredetta agent, spelar in det mesta som går och försöker få dottern att ge signalement om männen som rövar bort henne. Han vet om att han endast har 96 timmar på sig innan dottern aldrig mer kommer återhittas.

Med kontakter kring hela världen reser Bryan genast till Paris i hopp om att finna sin dotter igen. Polisen i Paris ger honom inte mycket hjälp och han vet att han måste utnyttja hela sin yrkesskicklighet om han ska ha en chans att hitta henne igen.

Liam Neeson är en av mina absoluta favoritskådisar. För er som inte vet så är det han som spelar den sympatiske Oscar Schindler i Steven Spielbergs film Schindlers List. Jag var lite tveksam när jag såg han i rollen som en actionhjälte. För det är precis vad den här filmen är från början till slut. När dottern väl kidnappas förvandlas Bryan till en överbeskyddande fader som dödar allt och alla i sin väg för att föra henne tillbaks. Pedofiler och hallickar ges ingen nåd och det är väl okej i de flestas ögon i ett samhälle där barn och unga flickor ses som ömtåliga individer.

Men Neeson gör en riktigt riktigt bra roll. Slagsmålsekvenserna påminner mig väldigt mycket om Matt Damons alias Jason Bournes sätt att slåss, och de är välgjorda utan att bli överdrivna. Storyn är utslitet men filmen är mycket bra ändå. På senare år har filmer om prostutition och trafficking kommit ut men Taken är snäppet bättre än alla dom där. Dels för filmen har ett högt tempo men också för att filmen väcker många frågor och tankar hos tittaren.

Det är inte bara dessa frågor filmen berör tycker jag. Den berör också faderns roll i ett skilsmässofall. Att även fadern kan sakna sitt barn väldigt mycket och göra allt som krävs för att leva med den. Bryan spelar här en fader som gett upp allt för sin dotter, men kanske lite försent. Mamman motarbetar honom tills hon behöver hans tjänster. Det är klassiskt och har förekommit förr.

Som vanligt när de gäller filmer som utspelas i Frankrike har Luc Besson ett finger med i spelet men det är Pierre Morel som gjort filmen. Han har tidigare jobbat med filmer som The Transporter och Danny The dog som tillhör samma kategori av filmer. Högt tempo och mycket slagsmål. Spektakulära bilsekvenser och fina karatesparkar. Men han gör det väldigt bra här. Kanske beror det på att Liam Neeson överträffar mina förväntningar på honom som actionskådis. Han lyfter filmen helt på egen hand och är väldigt förtroendegivande som en fader som är nära att förlora en dotter han så desperat kämpat för att få tillbaks. Neeson gör helt rätt att återigen ta steget ut på den vita duken med en film som denna. Han har många järn i elden just nu och kommer ses i ett par produktioner under det här året vilket jag väntar spänt på.

Gå och se Taken om du inte är lite rädd för magstarka scener. Du kommer inte bli besviken. Betyget blir fyra W.



För att ladda ned Taken gratis med svensk text och DVD-kvalité, tryck här!

För att kunna ladda ned filmen krävs ett torrentprogram. Klicka om du vill ladda ned Utorrent.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/din Bloggadress:

Kommentar:

Trackback





Månadens Måste!

8 Oscars-nominerade
Slumdog Millionare


RSS 2.0