Filmrecension: Slumdog Millionaire



Kategori: Drama/Romantik

18-årige Jamal Malik är på väg att ta hem den största vinsten någonsin i Indiens Vem vill bli miljonär. Ganska imponerade. Ännu mer imponerande med tanke på att han är från slummen, föräldrarlös och helt obildad. Det får polisen att misstänka att han fuskar och till följd av det torteras och förnedras han för att få ut sanningen om hur han kan ha klarar sig långt. Varje enskild fråga han  fått har att göra med hans uppväxt och hårda liv att göra. Kärlek, svek och lögner.

Filmen börjar med att Jamal torteras med vatten- och el-tortyr av polisen. På frågan om hur han kunde svara rätt på alla frågor säger Jamal: Jag kunde svaren. Då kastas vi plötsligt tillbaks i tiden då Jamal var en ung liten pojke som tillsammans med sin bror busade och hittade på en massa rackartyg. När deras mamma mördas brutalt på grund av att de är muslimer i Indien tvingas bröderna leva ensamma. I ett stekande varmt Bombay gör de vad som krävs för att få mat för dagen. Allt från att stjäla skor och vara fejkade guider vid Taj Mahal till att stjäla mat på tåg genom listiga planer. En regning dag ansluter en tredje person till dom. Det är den lika gamla Latika som även hon är föräldrarlös. Jamal blir genast störtförälskad i henne, en förälskelse som präglar honom och de beslut som han senare ska komma att ta. De tre barnen lever oskiljaktiga och går igenom mycket innan de tvingas säras från varandra under dramatik. Jamal ger dock inte upp och beslutar sig för att leta upp henne.

Det visar sig inte vara det lättaste. Samtidigt får vi följa Jamals kontroversiella relation med den äldre brodern Salim som endast följer sin egen väg. Om jamal är den oskyldige och godhjärtade brodern så är Salim den lite ondare och själviske. Att stor kärlek finns mellan bröderna är det dock ingen tvekan om. Som vanligt kommer flickan mellan bröderna och det leder även till att de skiljs åt.

För att göra en lite längre historia kort så beslutar sig Jamal för att ställa upp i Vem vill bli miljonär för att återigen få kontakt med Latika. I hopp om att hon ska titta på programmet så hoppas han kunna finna sin kärlek igen.

Duellerna mellan den arrogante och spydige programledaren och den blyge och nervöse Jamal är lysande. Miljön i filmen och skådespelarinsatserna är bland de bästa som gjorts på många, många år. Bombays slum målas upp och det känns nästan som att man själv är där och får se det med egna ögon. Indiens klass-samhälle genomsyrar hela filmen med de gigantiska klyftorna mellan fattiga och rika.

Danny Boyle som gjort filmen har gjort ett par bekanta filmer tidigare. Han jobbade med Leonardo Di Caprio i The Beach men genombrottsfilmen var Trainspotting från 1996 med Ewan McGregor. Ingen duvunge med andra ord. Han lyckas fånga nästan allt perfekt i Slumdog Millionaire. Slumdog var Oscar-galans stora vinnare med hela 8 Oscars av 10 nomineringar. Dock har även solen sina fläckar. Filmen håller otroligt hög klass ända in på slutet då den börjar likna Hollywood-produktioner genom välbekant sötma och "good-feeling" känsla. För att en film ska bli riktigt lyckad så vill Hollywood endast ha slut som mynnar ut i "och de levde alla lyckliga i alla sina dagar", vilket ibland kan bli jobbigt. Vissa frågor lämnas också obesvarade, bland annat den om hur Jamal lyckades ta sig in i programmet. Självklart finns det ett även ett dansnummer i filmen, något som är ett måste när det gäller indiska filmner, men den kommer först när det är dags för eftertexterna.

Om en film vinner 8 Oscars så är det betyg nog. Slumdog Millionaire måste ses om du inte redan gjort det. Fortfarande finns det chans att se den på biograferna men om du inte orkar, eller har råd med det, så går det att ladda ned den med utmärkt kvalité här på nätet.

Kuriosa:

Det ryktas om att Freida Pinto, som spelar Latika i filmen, lämnade sin fästman Rohan Antao när filmen blev en så stor succé. Elaka tungor säger att hon föll för sin motspelare Dev Patel medan andra hävdar att hon endast var med Rohan för ekonomisk bistånd och att hon inte behövde hon mer när filmen slog igenom.

Dev Patel som spelar den äldre Jamal fick rollen i Slumdog genom en slump. Han spelade en indisk pojke i brittiska serien Skins och fick rollen pågrund av Danny Boyles yngre dotter som ville att pappa skulle ta en titt på honom.

Något annat som inte många vet om är att Dev Patel är en jäkel på kampsporter. Han har tränat Taekwon-do under många år och har svart bälte sedan 2006.

Filmens betyg:



För att ladda ned Slumdog Millionaire gratis med svenskt text och DVD-kvalité, tryck här!

För att kunna ladda ned filmen krävs ett torrentprogram. Klicka om du vill ladda ned Utorrent.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/din Bloggadress:

Kommentar:

Trackback





Månadens Måste!

8 Oscars-nominerade
Slumdog Millionare


RSS 2.0